Niet lullen maar poetsen

Tja denk je misschien, wat zeg je me nu?

Niet lullen maar poetsen is een uitdrukking die ik de afgelopen jaren regelmatig ben tegengekomen tijdens mijn werk. Tijdens ellenlange vergaderingen en twijfels over een bepaalde actie of taak gebruikte ik deze uitdrukking zelf ook weleens.

Beslissingen moet je weloverwogen nemen en soms heeft dit meer tijd nodig. Maar vergeet niet dat je actie nodig hebt om verder te komen. Soms is het een kwestie van gewoon doen en vanuit de actiestand kun je iets aanpassen om daarna tot succes te komen.

Bij ondernemers bespeur ik ook vaak twijfels. En ik begrijp het ook hoor. Soms zit je met een idee in je hoofd, maar heb je nog veel twijfels. Of je hebt het erg druk en iedereen om je heen roept dat je werk moet uitbesteden. Maar het is een hele stap om werk en vertrouwelijke dingen uit handen te geven, want het is toch jouw bedrijf.

Toch ben ik van het type “niet lullen maar poetsen”. Tijd voor actie en aan het werk gaan.

Blijf niet te lang hangen in twijfels en bezwaren. Als je er goed over hebt nagedacht is het tijd voor actie.

De kwaliteitscirkel van Deming kan hierbij een hulpmiddel zijn.

Deze cirkel bestaat uit vier fases die gericht zijn op verbeteringen.

  • PLAN: Ontwerp een plan voor een nieuwe activiteit of een verbeterplan voor huidige diensten/producten die je aanbiedt. Schrijf concrete doelstellingen in het plan.
  • DO: Start met de uitvoering van het plan en als het nodig is in een pilot met een kleine groep.
  • CHECK: Meet de resultaten van jouw plan en vergelijk die met de concrete doelstellingen die in je plan zijn geschreven.
  • ACT: Pas het plan indien nodig aan, aan de hand van de resultaten uit de CHECK-fase.

Bij een nieuw plan kan dit zijn dat je in gesprek gaat met ondernemers die je hierbij kunnen ondersteunen. Ondernemen hoef je niet alleen te doen. Juist die andere ondernemer kan je hierbij helpen en het juiste duwtje in de rug geven om tot actie over te gaan.

Is het tijd om eens te sparren over jouw groeiplannen? Ik geef graag 20 minuten van mijn tijd aan jou!